top of page

Nieuwsbrief

Logo Ter Doorn

Lieve mensen,

 

Hier ben ik weer, mijn eerste maand als gezicht van ‘Ter Doorn’ overleefd. Ik wil dus, alvorens ik overga tot persoonlijke verhalen en wereldproblematieken -ik ga het beperkt houden, beloofd!- vooral jullie bedanken voor het wekelijkse vertrouwen! Het is echt een genoegen om jullie elke vrijdag of zaterdag opnieuw te mogen voorzien van biologische lekkernijen. Zonder jullie was het natuurlijk allemaal niet mogelijk. Bovendien toch ook een enorme ‘shout out’ naar de personen die me een financieel steuntje gaven, het gaf me wat extra zekerheid die ik al goed heb kunnen gebruiken. Natuurlijk mag ik mijn lieve ouders en mijn vriendin (ook een hele lieve) niet vergeten te bedanken,

want qua steun kunnen zij echt wel tellen. Als laatste dan nog eens een dankwoordje voor Rik, want als hij niet klaarstaat met kleine tips of een helpend handje, is het wel met lekkere soep, koffie of thee als ik terugkom van de markt.

Bon, dan die wereldproblemen… Ik zal het niet over die – mijn excuses voor het grof taalgebruik – bullebak uit Amerika hebben, want daar wordt al voldoende aandacht en tijd aan besteed. Laat het gewoon nooit ‘wennen’, blijf elke keer opnieuw verontwaardigd en blijf alert voor elke ontwikkeling op (inter)nationaal vlak. Zodra we onze aandacht laten verslappen, gaan ‘ze’ een stap verder. De weerspiegeling van de taferelen ginds, zullen veel te snel merkbaar worden in Europa en in België. Wat denken we ervan; zullen we Victor het vliegtuig opzetten? En onze buren in Oostende, ‘Morocco Nuts’? Geboren en opgegroeid in België, dat wel, maar hun roots liggen elders. Dus vinden sommige beleidsvoerders dat we hen kunnen terugsturen naar land van… euhm? Ze maken van iedereen ‘vreemdelingen’, ‘criminelen’ of ‘gelukzoekers’ en ontnemen hun eigenheid. Sorry, ik verval in politiek, dat is altijd gevaarlijk als ‘kleine zelfstandige’. Maar ik ga voor het eerst in mijn leven een financiële bijdrage leveren aan deze staat en het wringt. Ik hou niet van politiek, maar ik volg het wel. Geef mij maar mens tot mens. Geef mij maar gewoon humaniteit, zonder gigantische winsten, oliereserves en machtsstructuren. Maar gelukkig, Wannes zingt het zo fantastisch: ’t is nog aal nie no de wuppe’.

Want wij doen door! ‘Wij’, dat is sinds kort met Andreas erbij. Andreas kwam al wekelijks (al dan niet zelf) zijn groenten en fruit bij ons halen. Om even te refereren naar hierboven: Andreas heeft zijn roots in Bulgarije. Wat heerlijk, toch? In Oostende spreken we nu maar liefst 6 talen (West-Vlaams niet meegerekend). Ik zie enkel een meerwaarde.

Ook slecht nieuws. Mijn vrachtwagentje kan niet omgebouwd worden naar een elektrisch exemplaar. Ik had een bedrijf gevonden in Limburg dat dit doet, maar mijn vrachtwagentje is ‘maar een bestelwagen’. Nou ja, meer tijd en mogelijkheden voor andere ambities. Ik heb binnenkort mijn eigen website! Dat zal gepaard gaan met bestellingen én thuisleveringen. Ik start ermee in Oostende, maar hoop het snel in Gent te krijgen ook. Helaas niet gratis, maar wél geleverd met de fiets. Als je geïnteresseerd bent, laat zeker iets weten. Verder overweeg ik om herbruikbare bio-katoenen zakjes aan te schaffen. Ook die zullen niet gratis zijn, maar als je ze terugbrengt, krijg je wel je geld terug. Eigenlijk zoiets als ‘leeggoed’ en ‘statiegeld’ dus. In de week was ik al die zakjes dan (met eco-wasmiddel) zodat ik het weekend erop propere zakjes heb. Geen liefhebber hiervan? Geen probleem, de papieren zakjes blijven nog steeds (gratis) verkrijgbaar. Zo verandert er eigenlijk niets, buiten dat we kleine stapjes naar een afvalvrije wereld kunnen zetten.

Over verpakkingen gesproken: die mooie plastieken zakjes die ik tegenwoordig in de aanbieding heb om je boodschappen te dragen, zijn bio-afbreekbaar en op basis van GGO-vrije planten. Dat tweede is natuurlijk fantastisch. Zo zijn ze geproduceerd zonder olie en zonder genetische manipulatie (geen winsten voor Monsanto, Bayer en alle oliereuzen). Helaas zit er wel een keerzijde aan dat ‘bio-afbreekbare’. In theorie kan je ze in je composthoop werpen, maar de praktijk leert dat het niet helemaal waar is. Dergelijke zakjes (en je hebt er echt véél verschillende) hebben meestal 50°C nodig om effectief te composteren. Een goed werkende composthoop haalt deze temperatuur wel, maar dat is niet evident. Onze zakjes dragen het ‘OK compost’ label, wat wil zeggen dat je ze wel in industriële composthopen mag doen verdwijnen. Het ‘OK compost HOME’ label, dat deze zakjes niet hebben, gaat dan over thuis composteren. Bovendien vergaan deze zakjes dus ook niet in de snelwegberm of in zee, waar het plastiek zich enorm ophoopt. In zee is het nog een groter drama, omdat in diepere wateren niet voldoende UV-licht komt om de zakjes op termijn toch af te breken. Wat ik eigenlijk wil zeggen: probeer de zakjes zo veel mogelijk te hergebruiken. Indien iemand ze toch wil testen in de composthoop indien ze kapot zijn, laat me zeker het resultaat weten.

Afsluiten ga ik met mijn schoolwerk. Ik kreeg veel respons en interessante vragen en informatie toegestuurd in verband met mijn masterproefthema. Ik werd zelfs uitgenodigd om een lezing te geven over niet-bouwen. Mijn vooronderzoek zit er grotendeels op, dus het echte werk zal nu beginnen. Ik vermoed dat mijn project uit twee delen zal bestaan. Enerzijds wil ik berekenen hoeveel m2 open ruimte we kunnen uitsparen door ruimtes te delen. Het tweede deel zal dan een ontwerp worden van een ‘gedeelde wijk’. Al de mogelijkheden om ruimtes te delen die ik ga onderzoeken wil ik vervatten in één slimme en gedeelde wijk. Of dit al dan niet gebaseerd zal zijn op een

bestaande wijk, weet ik nog niet zeker. Maar zodra ik knopen

definitief begin door te hakken en de eerste berekeningen

resultaat opleveren, lezen jullie het in de volgende nieuwsbrief.

 

 

Genoeg voor nu, vooruit met de groenten!       
Simon, Victor, Jana & Andreas

 


Ah ja, joepie, nog een stukje zelfspot!

Inschrijven op de nieuwsbrief

Zodra je inschrijft krijg je telkens als eerste de nieuwsbrief in je mailbox.

Bovendien ontvang je elke week het aanbod.

bottom of page